Rast i razvoj

preporuke za pravilan rast i razvoj djeteta

Rast i razvoj djeteta najintenzivniji je kod dojenčadi i male djece.   

 

Za pravilan rast i razvoj, koji omogućuje djeci ostvarenje njihova punog psihofizičkog kapaciteta, potrebno je pružiti odgovarajuće uvjete, među kojima je zdrava i uravnotežena prehrana i normalno okruženje u kojem dijete raste i razvija se.

U cijelom je procesu najznačajnija uloga roditelja, ali i svih drugih osoba uključenih u djetetov razvoj.

U nastavku slijedi nekoliko jednostavnih preporuka UNICEF-a izrađenih u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, definiranih prema djetetovoj dobi, koje možete primijeniti u igri i komunikaciji s djetetom, a usmjerene su za poticanje djetetova razvoja u prva 24 mjeseca i duže (razdoblje koje djeca provode uglavnom kod kuće, prije polaska u vrtić).

 

  • ○ Pružite djetetu privrženost i pokažite mu ljubav. 
  • ○ Prepoznajte djetetove interese i na odgovarajući način odgovorite na njih. 
  • ○ Pohvalite dijete svaki put kad pokaže zanimanje za učenje nečega novog. 

Novorođenče treba slobodno gledati, slušati, micati rukama i nogama i svakako vas dodirivati. Važno je dijete maziti i nježno privinuti uza se, a izuzetno se preporučuje dodir kože s kožom. Novorođenče možete gledati u oči i pričati mu - izvrsnu priliku za to majkama pruža dojenje.

U ovom je razdoblju važno da dijete slobodno gleda, sluša, pomiče se i dodiruje. Uvođenje jednostavnih igračaka u boji, primjerenih za dob, potiče dijete da ih traže i poseže za njima. Razgovarajte s djetetom, smiješite mu se, imitirajte zvukove i zrcalite njegove geste.

Djetetu možete ponuditi čiste i sigurne predmete iz kućanstva koje ono može držati, udarati ili bacati ili mu možete dati jednostavne igračke primjerene za njegovu dob. Pratite djetetovo zanimanje i odgovarajte na njega. U ovom razdoblju dijete možete zvati imenom i pratiti njegovu reakciju.

Sakrijte djetetovu omiljenu igračku ispod krpe, kutije ili nešto slično i pustite da je pronađe. Igrajte se s djetetom igrice „sad me vidiš, sad me ne vidiš“. Možete mu početi govoriti nazive predmeta i imena osoba. Učite dijete komunikaciji rukama, npr. kako mahnuti za „pa-pa“. Korisne su igračke primjerene ovoj dobi.

Ponudite djetetu malo složenije igračke ili predmete iz kućanstva (čiste i sigurne) koje može slagati jedan na drugi, jedan u drugi, itd. Postavljajte djetetu jednostavna pitanja i potičite njegove pokušaje govora. Razgovarajte s njim o predmetima koji vas okružuju, prirodi….

Dijete možete učiti brojiti, imenovati i uspoređivati predmete. Ponudite mu jednostavne igračke, primjerene za dob, poput predmeta raznih boja i oblika koje dijete može razvrstavati, lijepiti, slagati po redu; dajte mu slagalice, ploču za crtanje, slikovnice… Potičite dijete na razgovor i odgovarajte mu na pitanja. Čitajte djetetu, pjevajte zajedno, pričajte mu priče, igrajte različite igre….

 

U nastavku slijede dijagrami Svjetske zdravstvene organizacije za praćenje rasta (visine i težine) djeteta po spolu.

Srednje zelene crte (krivulje) na dijagramima prikazuju prosječnu vrijednost mjerenog parametra za određenu dob. Krivulje iznad srednje krivulje označavaju iznadprosječne vrijednosti, dok one ispod zelene crte označavaju ispodprosječne vrijednosti.

Pedijatar vam može pomoći pročitati dijagrame i tumačiti rezultate.

 

Visina ženske djece (0 do 5 godina)

Visina muške djece (0-5 godina)

Težina ženske djece (0-5 godina)

Težina muške djece (0-5 godina)

 

 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca