5 uobičajenih refleksa novorođenčeta: koji su?

Koji vam je refleks novorođenčeta najdraži? Koji ste prvo primijetili? Postoji mnogo uzbudljivih refleksa koji su bitni za bebin razvoj, ali ovih pet je pet velikih u razvoju svakog novorođenčeta.

Ako ste ikada vidjeli novorođenčad, onda ste vjerojatno primijetili neke vrlo zanimljive stvari o njima. Čupave dlake na tijelu, perutava koža pa čak i akne. Da, sve su to uobičajene i sasvim normalne pojave za novorođenčad. Također su i tako slatki. Međutim, vjerojatno ste primijetili i neke od refleksa novorođenčeta. Ima ih svako novorođenče, a oni zapravo ukazuju da novorođenče dobro raste.

Drugim riječima, oni su mali pokazatelji razvojnih faza koje novorođenče svakodnevno doživljava i dobro je znati više o njima.
No, prije nego što zaronimo u različite vrste refleksa novorođenčeta, važno je razumjeti što je refleks novorođenčeta.

Refleksi novorođenčeta: primarni instinkti s kojima se svaka beba rađa.

Refleksi novorođenčeta su nehotične radnje ili pokreti koje novorođenčad ima od rođenja. Neki refleksi su spontani i javljaju se kao dio normalne tjelesne aktivnosti, dok se drugi javljaju kao odgovor na podražaje. Kako vaša beba sazrijeva i razvija nove vještine, većina ovih refleksa će nestati. Neki refleksi iz djetinjstva traju do odrasle dobi kao primjerice refleks povraćanja. 
Međutim, u prvim mjesecima života vaše bebe, oni postaju ključni dio u razvoju mozga. Neonatolozi i pedijatri provjeravaju ove reflekse kako bi utvrdili radi li središnji živčani sustav vaše bebe dobro. Dakle, bez daljnjeg…

Kojih je 5 najčešćih refleksa novorođenčeta?

Većina beba rađa se sa do sedamdeset i pet refleksa. Iako ih ovdje ne možemo sve nabrojati, možemo spomenuti i objasniti velikih pet. Oni su najčešći, najpoznatiji i najvažnije ih je znati.

Refleks traženja usnama

Refleks koji ćete primijetiti kada nježno pomilujete bebin obraz. Vaša će se beba okrenuti na stranu na koju je mazite, otvoriti usta i početi će sisati misleći da će uskoro doći do hranjenja. Ovaj refleks obično nestaje oko četvrtog mjeseca, ali je svakako jedan od najvažnijih refleksa kod novorođenčeta. 

Refleks sisanja

Također, važan refleks koji je vrlo usko povezan s refleksom traženja usnama. To je osnovni instinkt za preživljavanje kod beba i pomaže vašoj bebi da bolje uhvati vašu dojku. Kada bebina usta budu dodirnuta, počet će sisati što predstavlja refleks sisanja o kojem govorimo. Refleks sisanja počinje u maternici, oko 14. tjedna trudnoće, a do navršena dva mjeseca beba će ga naučiti bolje kontrolirati. Kasnije će to postati više voljni refleks.

Moroov refleks

Moroov refleks često se naziva i trzajnim refleksom, a javlja se kada bebu „preplaši“ glasna buka ili neki drugi podražaj ili osjećaj pada. Dakle, to je zapravo zaštitni refleks. Čak ga i bebin vlastiti plač može uzrokovati. Prepoznat ćete ga po tome da beba zabaci glavu, naglo ispruži ručice, a zatim povuče ručice u prvobitni položaj, I sve to bude propraćeno glasnim plačem. Ovaj refleks obično počne nestajati nakon 12 tjedana starosti, a potpuno bi trebao nestati do 6 mjeseci starosti. Dakle, ne bi vas trebao  uznemiravati.

Asimetrični tonični refleks vrata 

Često se naziva "refleks mačevanja" jer beba izgleda kao da je u mačevalačkom položaju. Potaknut je bebinim položajem na leđima i lako ga je uočiti. Primijetit ćete ga ako vidite da je bebina glava okrenuta na jednu stranu, da je ruka s te strane ispružena, dok je suprotna ruka savijena u laktu. Obično će nestati oko petog do sedmog mjeseca starosti. En garde!

Refleks hvatanja

Primijetit ćete ovaj refleks kada stavite prst (ili bilo koji drugi predmet) na dlan sićušne bebine ručice. Vaša beba će ga uhvatiti svom snagom pa otuda i potječe naziv ovog refleksa. Također ćete to primijetiti ako nježno pritisnete donji dio bebinih stopala. Sićušni nožni prsti će se čvrsto svinuti. Ovaj refleks obično traje dok vaša beba ne navrši pet ili šest mjeseci i jednostavno je divan.

Koji vam je refleks novorođenčeta najdraži? Koji ste prvo primijetili? Postoji mnogo uzbudljivih refleksa koji su bitni za bebin razvoj, ali ovih pet je pet velikih u razvoju svakog novorođenčeta.

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca