Akne kod beba: koji su uzroci i načini liječenja?

Najbolje je prihvatiti da ove akne ne štete vašem djetetu i da su vrlo česte među bebama. Možda neće izgledati ugodno, ali će nestati prije nego što trepnete.

Evo jedne zabavne činjenice.Oko 20% novorođenčadi ima dječje akne. Također se nazivaju neonatalne akne i nema razloga za brigu. Vjerojatno ćete ih vidjeti na bebi staroj oko dva tjedna, ali također se mogu razviti u bilo kojem periodu prije šest tjedana starosti. Ponekad se bebe i rađaju s dječjim aknama.

Ako vaša beba ima dječje akne, vjerojatno ćete ih primjetiti uglavnom na bebinim obrazima i nosu. Ponekad se mogu razviti na bebinom čelu, tjemenu, vratu, leđima pa čak i na bebinim prsima. Međutim, ne tako učestalo na ovim dijelovima tijela.

Ako se vašoj bebi pojave dječje akne ne trebate previše brinuti. Neonatalne akne obično nestanu same od sebe unutar nekoliko tjedana, a nakon što nestanu vaša će beba ostati bez mrlja.

Što uzrokuje akne kod beba?

Točan uzrok akni kod beba nije poznat, ali mogu biti uzrokovane visokim razinama hormona koji do bebe dolaze kroz placentu, što može utjecati na proizvodnju sebuma u koži. Sebum je masna tvar koja štiti kožu od isušivanja. Dakle, kada ima previše ove masne tvari, mogu se začepiti pore što uzrokuje pojavu akni. Drugi mogući uzrok je upalna reakcija na kolonizaciju kože kvascem Malassezia.

Akne kod beba često počinju u obliku nekoliko bezbojnih točkica koje se s vremenom pretvaraju u uzdignute, crvene kvržice i uvelike se razlikuju od ekcema ili atopijskog dermatitisa. To su upalna stanja kože mnogo teža od akni kod beba. Da, koža novorođenčeta je nježna i vrlo osjetljiva, ali možete biti opuštenjii kad su u pitanju bebine akne jer nema razloga za brigu.

Što možete učiniti da pomognete svojoj bebi s aknama?

Akne kod beba mogu se dijagnosticirati jednostavnim pregledom kod liječnika. Nisu potrebni daljnji testovi jer ih je lako uočiti i dijagnosticirati. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti kao roditelj, a koje bi mogle pomoći da se bebina koža pročisti:

•    Prvo, ne pokušavajte stiskati ili trljati bebine akne. Ako učinite nešto od toga, mogli biste iritirati ionako osjetljivu kožu vašeg djeteta.
•    Također, nemojte koristiti jake losione, ulja ili masti za liječenje bebinih akni. Takvi proizvodi mogu znatno pogoršati bebine akne.
•    Kupajte bebu toplom vodom i mekom krpicom. Nemojte koristiti sapun ili bilo koji drugi proizvod koji bi mogao isušiti bebinu kožu.
•    Ako odlučite koristiti neke proizvode, pobrinite se da to budu nježni proizvodi za bebe koji hidratiziraju i koji su posebno namijenjeni novorođenčadi.
•    Kada završite s kupanjem bebe, osušite je nježnim tapkanjem. Nemojte trljati grubim ručnikom.


•    Obavezno koristite hipoalergene deterdžente za pranje rublja prilagođene pranju bebine odjeće, plahti i pokrivača. 
•    Ne dopustite bebi da dodiruje akne na licu. Češkanje prištićima može biti prilično iritantno stoga pazite da ti maleni dlanovi budu podalje od nježnog licane obično nestaju same od sebe pa u međuvremenu budite strpljivi.

Na kraju, kao što smo rekli, dječje akne obično nestaju same od sebe pa u međuvremenu budite strpljivi. Najbolje je prihvatiti da ove akne ne štete vašem djetetu i da su vrlo česte među bebama. Možda neće izgledati ugodno, ali će nestati prije nego što trepnete.

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca