Obična prehlada kod beba i djece ili nešto ozbiljnije?

Imamo li novu pandemiju nakon pandemije COVID-a? Najviše pogođena dojenčad i mala djeca.

U cijelom svijetu, ne samo u Hrvatskoj, virusi pune bolnice dojenčadi i malom djecom, zbog čega vrtići i škole izgledaju prilično prazno. RSV (respiratorni sincicijski virus) najizoliraniji je soj ove zime. Obično uzrokuje blage simptome. Međutim, čini se kako ove sezone, nakon dugog razdoblja izolacije uzrokovane COVID-om, uzrokuje izraženije simptome. Najosjetljivije su bebe i mala djeca, posebice ona koja žive u obiteljima sa starijom djecom.

Što je zapravo RSV? Koje simptome uzrokuje?

Respiratorni sincicijski virus (ili skraćeno RSV) vrlo je čest i vrlo zarazan respiratorni virus koji uzrokuje infekcije nosa, grla, pluća i drugih dišnih puteva.1 Širi se uglavnom respiratornim kapljicama tijekom kašljanja, ljubljenja i kihanja. Iako uglavnom pogađa djecu, može zahvatiti i odrasle. Dobra vijest je da kod većine beba i djece infekcija neće uzrokovati ništa više od prehlade.
Osobe zaražene RSV-om obično pokažu prve simptome unutar 4 do 6 dana, a mogu trajati i do 2 tjedna.3,5 Često uključuju začepljen nos ili curenje iz nosa, smanjenje apetita, kašalj, grlobolju, blago povišenu tjelesnu temperaturu i kihanje.3,4

Međutim, kod dojenčadi i male djece može uzrokovati komplikacije kao što su: upale uha, bronhiolitis ili čak upalua pluća, što je obično razlog za hospitalizaciju.

Što učiniti ako vaša beba ili dijete ima virus?

Prvo, ne trebate brinuti. U većini slučajeva uzrokovat će samo blage simptome slične prehladi i trebao bi se sam povući za nekoliko tjedana.

Najvažnije je, posebno kod dojenčadi, održavati nosnice čistima kako bi mogla slobodno disati. Začepljen nos smanjuje sposobnost vašeg djeteta da jede i spava. Možete koristiti otopinu morske vode u obliku spreja za nos za omekšavanje i čišćenje sluzi koja se nakupila u nosu. Kliknite ovdje za više informacija o tome kako pomoći svom djetetu sa začepljenim nosom. Također biste trebali pomoći svom djetetu da izbaci dodatnu sluz jer bebe i mala djeca to ne mogu sami učiniti. U tom slučaju nosni aspirator je vrlo koristan alat.

Korištenje sobnog ovlaživača zraka također može pomoći kod suhih dišnih puteva. Noću možete pokušati malo podići uzglavlje djetetovog kreveta, kako biste pomogli otjecanju sluzi iz nosa i kako biste se oboje mogli odmoriti tijekom noći.

Zatim, od iznimne je važnosti održavati dijete hidriranim. Ako dojite, pokušajte dojiti češće tijekom dana i noći. A starijoj djeci češće nudite vodu i druge tekućine. Kašalj je također normalan tijekom infekcije, zbog drenirane sluzi koja putuje do donjih dišnih putova i uzrokuje refleksni kašalj.

Ipak, obratite pozornost na male signale koje šalje vaše dijete. Vi ste najbolja osoba za brigu o njima i vi ih najbolje poznajete. Ako primijetite da se simptomi pogoršavaju nakon nekoliko dana, ili je vaše dijete letargičnije, odbija jesti, ima visoku tjelesnu temperaturu (38 °C ili višu), ima znakove boli ili ubrzano diše ili čujete hripanje, to su sve znakovi da trebate što prije posjetiti svog pedijatra.

Rad na dobrim navikama pomaže imunitetu!

Imunološki sustav kod beba i male djece još je nedovoljno razvijen i treba mu vremena dok ne postigne svoju punu funkciju. Kod djece je normalno da imaju nekoliko infekcija godišnje, posebno u djece koja idu u vrtić ili druge ustanove s kolektivnim smještajem. Dakle, nema čarobnog rješenja koje bi djelovalo preko noći. Morate biti strpljivi i pomoći svom djetetu da izgradi imunitet razvijanjem dobrih navika. Za više savjeta, kliknite ovdje.

Kada RSV ipak pokuca na vaša vrata, nemojte očajavati. Postoje stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svom djetetu. Samo ostanite mirni i zapamtite: I ovo će proći.

Reference: 

(Nfid.org, n.d.)
(Cleveland Clininc, n.d.)
(CDC.gov, n.d.)
(Mayo Clinic, n.d.)
(WebMD, n.d.)
(Bekutan KidsVits, n.d.)
(NCBI, n.d.)
(Mayo Clinic, n.d.)
(Sleepingbaby.com, n.d.)
(Parents.com, n.d.)

 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca