Dojenačke kolike

O kolike, i zašto zapravo nastaje, piše Ivona Brbora, dr. med., specijalist pedijatrije

O dojenačkim kolikama pisalo se jako puno i možemo reći da do danas ne postoji jedan jedinstveni uzrok. Nazivaju se još kolike prvog tromjesečja, večernji grčevi, infantilne kolike ili, u Indiji, bolovi boga večeri. 

Što su to kolike?

Prema Wesselovom pravilu trojke iz 1954., to su iznenadne epizode naglog jakog plača kod inače zdravog dojenčeta, mlađeg od tri mjeseca, traju više od tri sata dnevno, pojavljuju se tri puta na tjedan najmanje tri mjeseca uzastopce. Godine 2006. donesena je nova definicija kolika nazvana III. rimski kriteriji koji, osim dobi, uključuju i pojavu plača neovisno o dobu dana, pojavljuju se najmanje tri dana u tjednu, počinju i završavaju bez ikakvog razloga i dijete napreduje na tjelesnoj masi.

Javljaju se kod 10 do 40% dojenčadi i same po sebi nisu bolest, već razdoblje u kojem se probavni sustav usklađuje s novom prehranom. Počinju oko šestog tjedna djetetova života i mogu nestati same od sebe. Kod prijevremeno rođenih javljaju se dva tjedna nakon previđenog termina poroda. Kolike najčešće prestaju u dobi od 3 do 6 mjeseci. Vrlo su dramatičnog karaktera te mogu značajno poremetiti obiteljsku atmosferu i uzrokovati anksioznost.

Zašto nastaju?

Postoje razne pretpostavke: nezrelost probavnog sustava, pretjerana aktivnost iz okoline, slabija aktivnost enzima za probavljanje mliječnog šećera, emocionalni stres roditelja…

Kako ih prepoznati?

Beba počinje plakati obično nakon jela, savija i povlači noge bliže tijelu. Plače bez povoda vrlo
visokim tonom i teško se umiruje. Pritom se primjećuje napinjanje trbuha, stisnute šačice te crvenilo u licu. Kod kolika je specifično da, usprkos bolnom plaču, dijete ima uredan apetit, urednu stolicu te uredno dobiva na težini. Riječ je, dakle, o benignom, samoograničavajućem stanju koje najčešće prolazi do kraja navršenog trećeg mjeseca života i vodeći je uzrok odlaska pedijatru u prvim mjesecima života.

Savjeti pedijatra

Pedijatar će vam savjetovati određeni režim prehrane, dakle prvo i osnovno je da majka pazi što jede. Majka u prehrani treba izbjegavati hranu koja nadima, masnu hranu, alkohol, cigarete, kavu, crni čaj. U smanjenju težih oblika kolika korisno je da majke dojene djece izbace iz svoje prehrane protein kravljeg mlijeka.

Tijekom tog razdoblja ne prekida se dojenje jer majčino mlijeko sadrži melatonin potreban za zdrav bebin san. Kada je prisutna alergija na protein kravljeg mlijeka, kod djeteta se primjećuje suha atopijska promjena kože, proljevi, sluzava i krvava stolica. Tada bi svakako trebalo izbaciti protein kravljeg mlijeka te kod djece koja su hranjena mliječnim formulama uvesti posebne mliječne formule s ekstenzivnim hidrolizatima, a po naputku pedijatra.

Kako možete pomoći svojoj bebici?

1.   Potrebno je umiriti dijete - pomaže ritmično njihanje, nikako agresivna trešnja.
2.   Majka legne na povišeno uzglavlje i gornji dio pidžame treba zakopčati preko djeteta tako da mu je glavica vani. Najvažniji poticaj razvoju djeteta je upravo kontakt kože djeteta i majke. 
3.   Jako dobrom metodom pokazalo se i povijanje djeteta kojim se imitira položaj u maternici i eliminiraju vanjski utjecaji.
4.   Bitan je kontakt očima - neka majka postavi pod kutom 45o svoje natkoljenice i licem dijete okrene prema sebi.
5.   Mogu pomoći i određeni šumovi, npr. šum sušila za kosu, ili svojoj bebici jednostavno nježno pjevušite. 
6.   Uvijek pazite da bebicu hranite odgovarajućom bočicom jer joj tada pomažete da ne unese previše zraka pa onda može imati problema s odstranjenjem crijevnih plinova. 
7.   Mogu pomoći i nježne masaže trbuščića u smjeru kazaljke na satu te stavljanje toplih obloga na donji dio trbuščića (obavezno prije provjerite temperaturu na svojoj podlaktici).
8.  Dojenčetu se već prilikom prve sumnje na pojavu kolika može dati pripravak koji sadrži djelatnu tvar simetikon.

Simetikon je antiflatulans, tvar koja u probavnom sustavu smanjuje pritisak i nadutost. Djeluje tako da smanjuje površinsku napetost velikih mjehurića plina i razbija ih u mnogo manje mikroskopske mjehuriće koji slobodno izlaze iz probavnog sustava ne uzrokujući bol. Simetikon je potpuno siguran za primjenu kod dojenčadi jer ne utječe na sluznicu crijeva.

Svakako se javite pedijatru ako primijetite visoku temperaturu iznad 38 stupnjeva, povraćanje (pogotovo u luku) i proljeve s patološkim primjesama krvi i sluzi. Jedan od vrlo rijetkih patoloških uzroka plača kod djeteta je invaginacija crijeva, uvlačenje jednog dijela crijeva u drugi, a  prepoznaje se po malinastoj krvavoj boji stolice. Vrlo rijetko je uzrok urinarna infekcija.

Zapamtite, kolike nisu bolest - to je razdoblje koje će proći, a pedijatar je tu da vas savjetuje kako to lakše prebroditi..

Literatura:

1.    Infantile Colic: Recognition and Treatment - American Family Physician (aafp.org)
2.    Dietary Management of Infantile Colic: A Systematic Review (medscape.com)
3.    Infantile colic - PMC (nih.gov)
4.    Ghostscript wrapper for C:\Temp\lockedpdf\SZG20070197_8380_lkd.PDF (karger.com)
5.    Antacid Simethicone Oral: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing - WebMD 
       

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca