Hodalice za bebe: Jesu li korisne ili samo bacamo novac?

Zapamtite, stara izreka "beba mora naučiti puzati prije nego što nauči hodati" nije uzaludna.

Jeste li znali da su hodalice za bebe bile prisutne u Europi, čak i u 15. stoljeću? Da. Nizozemski rukopis iz tog vremena, nazvan Sati Katarine iz Clevesa, prikazuje malog Isusa u drvenoj hodalici. Dakle, hodalice nisu neka novost.

 

Međutim, ono što je prilično novo u vezi s hodalicama za bebe jest rasprava o tome mogu li ili ne pomoći bebama da hodaju. Priznajmo, teško da postoji nešto dražesnije od energične bebe koja se šepuri dnevnom sobom u jednoj od ovih hodalica. Iako različite bebe statistički razvijaju svoje vještine u različitim dobima, 12 mjeseci je prosječna dob u kojoj bebe počinju hodati.

Glavna briga kod modernih hodalica za bebe prvenstveno je njihova sigurnost ili bolje rečeno nedostatak sigurnosti. Kanada je već zabranila prodaju hodalica, dok je Američka pedijatrijska akademija (AAP) također pozvala na zabranu dječjih hodalica s kotačima.

Ovo postavlja pitanje…

Što su hodalice za bebe?

Dječje hodalice ili pomoćna sredstva za hodanje za bebe, kako god ih želite nazvati, obično su kružne igračke s visećim sjedalima i kotačima na dnu. Dizajnirane su tako da stopala vaše bebe mogu dodirivati tlo dok sjedi te da može sama manevrirati uz pomoć kotačića.

Ali jesu li sigurne kao pomagala za hodanje za bebe?

Kratak odgovor je da nisu. Iako su se tijekom godina uvodile nove sigurnosne značajke, tisuće beba svake godine završe u liječničkim ordinacijama. Ozljede mogu biti različite, od pada niz stepenice i sudaranja s namještajem dok su u hodalici; dok su u hodalicama, bebe se mogu otkotrljati u vruće peći, goruće grijalice pa čak i bazene.

Također, istraživanja su pokazala da hodalice ne uče dojenčad hodanju niti im pomažu da prohodaju prije nego što bi hodale bez njih. Istraživanja pokazuju da bebe koje koriste hodalicu mogu zapravo naučiti hodati kasnije od onih koje ih ne koriste.

Bebe trebaju vježbati puzanje, održavanje ravnoteže dok se drže za nešto čvrsto i povlačenje dok pokušavaju stajati. One to ne mogu učiniti dok su zatvorene u istom položaju u hodalici.

Što možete učiniti da potaknete bebu na hodanje?

Evo nekoliko prijedloga:

•    U prvim mjesecima možete vježbati ležanje na trbuhu. Jednostavno na ravnoj površini postavite bebu na trbuh da tako provede malo vremena, koliko ona želi. Ovo doprinosi razvoju mišića trupa, čvrstoći udova i snazi glave.
•    Svojoj bebi možete pomoći da hoda držeći je za ruke. Malo je teže za roditelje, ali vrlo korisno za bebu.
•    Isprobajte sigurnije alternative hodalica za bebe. Zamijenite hodalice ogradicama ili stacionarnim igralištima.

Zapamtite, stara izreka "beba mora naučiti puzati prije nego što nauči hodati" nije uzaludna. Ne pokušavajte preskočiti faze i ubrzati prirodni proces s hodalicama za bebe. Bebe svakodnevno uče nove vještine, a hodanje je jedna od velikih vještina. Za to je potrebno vremena i puno strpljenja, stoga budite strpljivi sa svojim djetetom. Bit će trenutaka kada nećete moći sustići svoje dijete, a vi ćete se prisjećati ovih vremena. 
 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca