Kako morska voda djeluje na nosnu sluznicu?

O djelovanju i načinu primjene preparata s morskom vodom piše Đeminina Zečević, dr. med. spec. ped.

Morska voda kao preparat za nos je pročišćena, izotonična otopina. Da bi postala izotonična, morskoj se vodi dodaje destilirana voda. Preparati morske vode za nos dolaze i u obliku hipertonične otopine. 

Ljekoviti učinak morske vode poznat je od davnina. Još su stari Grci opisivali pozitivno djelovanje morske vode na psihičko i fizičko zdravlje čovjeka. Morska voda najčešće se upotrebljava za održavanje higijene nosa i zaštitu sluznice nakon bolesti nosa, kirurških zahvata, korištenja lijekova te oštećenja sluznice uzrokovana suhim zrakom. Primjenjuje se kao protuupalno, regenerativno i dekongestivno sredstvo.

Sluznica nosa ima u prvom redu zaštitnu funkciju. Ona štiti organizam od prodora raznih mikroba, prašine i alergena. Kada sluznica nosa zbog oštećenja ne može održavati svoju zaštitnu funkciju, uzročnici raznih bolesti olakšano ulaze u organizam.

Nos je početak dišnog sustava koji filtrira, grije i vlaži udahnuti zrak. Osim toga, važne su i imunološka i njušna funkcija nosa. Boravkom u klimatiziranom ili grijanom prostoru u kojem je zrak suh - nosna se sluznica isušuje. Nosnu sluznicu mogu oštetiti i neki lijekovi kao npr. nosni dekongestivi, prehlada, gripa, nosni polipi, sinusitis, alergijski rinitis i sl.

Fiziološka otopina nema dekongestivna svojstva, nego pomaže pri održavanju higijene i čišćenju nosa. Nema štetno djelovanje i pogodna je za malu djecu. Morska voda sastoji se od 96,5% čiste vode i 3,5% drugih tvari: to su organske tvari, otopljeni plinovi, soli, minerali i oligoelementi (bakar, nikal, aluminij, jod, fosfor, selen itd.). Istraživanja su pokazala da morska voda sadrži i fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju organske tvari s antibiotskim, hormonalnim i bakteriostatskim svojstvima. Očito je da morska voda daje životni sklad koji je teško umjetno stvoriti.
Morska voda kao preparat za nos je pročišćena, izotonična otopina. Da bi postala izotonična, morskoj se vodi dodaje destilirana voda.

Preparati morske vode za nos dolaze i u obliku hipertonične otopine u kojoj je udio soli viši nego u izotoničnoj otopini. Hipertonične otopine za dišne puteve imaju blagi antiseptični učinak, smanjuju kongestiju sluznice, blagotvorne su u liječenju alergijskog rinitisa i smanjuju potrebu za drugim lijekovima. Hipertonične otopine koriste se za njegu i higijenu usne šupljine. Korisne su pri suhoći ustiju, bolesti žlijezda slinovnica te kao pomoć u liječenju upale usne šupljine i grla. Koncentracija NaCl (soli) u Jadranskome moru kreće se od 3,5 do 3,8%. U medicinske svrhe preporučuje se korištenje koncentracije od 2 do 2,5%.

Kvaliteta preparata morske vode svakako ovisi o izboru mora koje je uzeto za proizvodnju preparata. Osim po tome, preparati s morskom vodom mogu se razlikovati i po različitim dodacima koji se u njih stavljaju kako bi im se poboljšala svojstva, npr. bakar, magnezij, ektoin, aloe vera. 
Morska voda je živi materijal i stoga je proizvodnja preparata od morske vode kompleksan i strogo kontroliran proces. Proizvodni proces rezultat je višegodišnjeg istraživanja i iskustva, a njegovu kvalitetu i usklađenost s najvišim svjetskim standardima potvrđuju  brojne inspekcije.

Osim u obliku raspršivača, postoje i pripravci morske vode koji su namijenjeni za ispiranje nosa sustavom za ispiranje.U provođenju higijene nosa treba naglasiti i da je vrlo važno: vlažiti prostorije u kojima se boravi i spava, vlažiti nos morskim otopinama, izbjegavati moguće uzročnike kongestije (alergene, prašinu...), uzimati dovoljno tekućine te izbjegavati prekomjernu uporabu nosnih dekongestiva.

Za preparate morske vode nisu poznate nuspojave, interakcije s drugim lijekovima i preparatima niti kontraindikacije.

LITERATURA:

1. Iskustvo s primjenom preparata morske vode u liječenju bolesnika s akutnim i kroničnim oboljenjima nosne šupljine
Ovcinikov J.M., Lopatin A.S., Ovcinikov A.J., Svistuškin V.M, Nikiforova G.N.(Katedra za bolesti uha, grla i nosa MMA «I.M. Secenova», šef katedre prof. Ovcinikov J.M.
2. Primjena morske vode u djece s oboljenjima organa uha, grla i nosa
Kuzmina G.V. Katedra otorinolaringologije Sankt-Peterburgske Pedijatrijske medicinske akademije

3. Effect of isotonic sea moisturizing spray on the clinical symptoms of allergic
rhinitis in children
V.K. Revyakina, E.D. Kuvhinova, A.I. Garashchenkov, and K.G.Surkov, Research Center of Children’s Health, Russian Academy of Medical Sciences
N.I. Pirogov Russian State Medical University
4. Use of isotonic sea during the postoperative period in nasal and paranasal
sinuses surgery
V.T. Palchun, L,V. Luchikhin, V.O. Yakimov, I.N. Rusavina, Chair of Otolaryngology, Therapeutic Department, Russian State Medical University, Moscow
5. Ocjena učinkovitosti primjene preparata morske vode u postoperativnom
razdoblju kod operativnog liječenja devijacije nosnog septuma i
hipertrofičnog rinitisa
A.S. Lopatin Profesor, dr. sc., šef ORG odjela CKB UDP RF

 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca