Prelazak na čvrstu hranu metodom “Beba vođa dohrane”: prednosti, savjeti i trikovi

Za bolji prijelaz s isključivog dojenja i još veće šanse za uspjeh, nudimo nekoliko sjajnih trikova i savjeta

Pedijatri preporučuju da se bebe do šestog mjeseca starosti hrane isključivo majčinim mlijekom (ili formulom). Nakon navršenih šest mjeseci preporučuje se postupno uvoditi čvršću hranu. Do ovog uzrasta beba bi trebala moći sjediti bez pomoći, imati dobru kontrolu glave, a uobičajeno ima i po neki zubić. Važno je da pokazuje interes za hranu i da lako može zgrabiti predmete. 

Vjerojatno znate što slijedi. Mama ili tata daju žličicu pasirane hrane (kašice) i imitacijom leta aviona izravno u bebina otvorena usta. To je naravno jedan od načina hranjenja vaše bebe. Neki bi ga mogli nazvati staromodnim načinom, ali to je svakako učinkovit način da nahranite svoju bebu. Tako se radilo generacijama i generacijama. 
Međutim, postoji prilično nov i neki bi mogli reći bolji način hranjenja vaše bebe –  postupak uvođenja čvrste hrane koji predvodi beba.

Što je metoda prelaska na čvrstu hranu predvođena bebom?

Prvi put je metodu koristila britanska medicinska sestra Gill Rapley. Izraz Baby-led weaning (Beba vođa dohrane) također se može pronaći pod izrazom Baby-led feeding. Potiče i naglašava djetetovu samostalnost, a u svojoj biti je način uvođenja čvrste hrane kod bebe. Ovom posebnom metodom preskaču se gore spomenute kašice i ide se izravno na čvrstu hranu. To ne znači da će beba početi žvakati pizzu i hamburgere. Ne, ne… Dobro kuhano meso, perad te mekano voće i povrće uobičajeni su sastojci jelovnika kod ove metode. Međutim, moramo napomenuti da, unatoč tome što je odlična opcija za hranjenje većeg broja beba, nije tako dobra opcija za bebe koje imaju kašnjenja u razvoju ili druge neurološke probleme. Zato budite oprezni. 

Koje su prednosti metode prelaska na čvrstu hranu predvođenog bebom?

Postoje brojne prednosti ovog pristupa. Većina ih se odnosi na bebu, ali roditelji slobodno mogu i sebi pripisati određene zasluge. Pretpostavljate, ovo je često neuredan proces koji zahtjeva strpljenje i predanost s vaše strane. Evo nekoliko prednosti ovog pristupa:

•    Poticanje neovisnosti velika je prednost ove metode. Bebe će naučiti jesti same i preuzeti kontrolu nad time što i koliko jedu. Metoda vam također može pomoći da izbjegnete izbirljivost u jelu, budući da vašoj bebi predstavlja različite teksture i okuse.
•    Potiče razvoj fine motorike i oralnih vještina. Ove vještine se razvijaju kroz hvatanje hrane i kasnije kroz žvakanje hrane. Različite opcije hrane pomoći će vašoj bebi da radi na pokretima jezika, snazi čeljusti i gutanju, a naučit će i hvatati hranu različite veličine.
•    Bebe su izložene različitim vrstama hrane i teksturama. Ova metoda dopušta bebama da istražuju različite okuse, boje, teksture i arome hrane. Stručnjaci se slažu da izloženost različitim vrstama hrane može imati dugotrajne pozitivne učinke na prehrambene navike vašeg djeteta.

Kako funkcionira metoda prelaska na čvrstu hranu predvođeno bebom: savjeti i trikovi

Naučili smo da je ovo izvrsna metoda hranjenja vaše bebe i ne biste trebali oklijevati da je počnete uključivati u djetetovu ishranu. Za bolji prijelaz s isključivog dojenja i još veće šanse za uspjeh, nudimo nekoliko sjajnih trikova i savjeta koji će pomoći u procesu:

•    Prije svega, započnite proces s hranom prilagođenom bebi. Cvjetići brokule (kuhani na pari i mekani), zreli avokado narezan na kriške, tjestenina (dobro kuhana), meso (polako kuhano i usitnjeno), banana i omlet (narezan na trakice).

•    Provjerite je li hrana dobro kuhana i ohlađena prije nego što je ponudite bebi. Dobro pravilo je da provjerite možete li zgnječiti hranu među prstima, tada je sigurno možete ponuditi svojoj bebi.
•    Nemojte se uplašiti bebinog refleksa za povraćanje. To je neizbježan dio procesa. Svaka beba ima ovaj refleks i to je normalan zaštitni mehanizam kad bebe isprobavaju nove teksture. I ovo će proći.
•    Posljednje, ali ne i najmanje važno, izbjegavajte korištenje soli i dodatnih umaka ili konzervansa u obrocima vaše bebe.

Očito je da ova metoda hranjenja zahtjeva više vremena i strpljenja u usporedbi sa staromodnim načinom. Unatoč tome, ima i mnogo prednosti te se dugoročno isplati. Možda vi nećete toliko uživati u procesu (jer ćete nakon obroka morati malo i čistiti), ali vaša beba sigurno hoće.
 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca