Regresija spavanja kod beba: faze, znakovi i što učiniti u vezi s tim?

Da, ovi su periodi iscrpljujući za svakog roditelja, ali regresija sna neće trajati tako dugo i vi i vaša beba ćete ponovno spavati i slatko sanjati.

Evo jedne poznate situacije: vaša je beba uspostavila rutinu spavanja, odmorna je i sretna, napokon ste i vi odmorniji i onda BUM! Beba odjednom počne imati problema sa spavanjem. Ako je to slučaj, nemojte previše brinuti, možda vaša beba prolazi kroz period koji se zove “regresija sna” ili “regresija spavanja”. 

Što je regresija spavanja?

Regresija spavanja je prije svega normalna pojava kod beba i prati njihov razvoj. To je (na sreću) kratko razdoblje u kojem se kod vaše bebe pojave drastične promjene u prethodno uspostavljenim obrascima spavanja. Nemaju sve bebe regresiju spavanja, ali većina njih je ima. Mala djeca također doživljavaju regresiju spavanja, ali za sada se usredotočimo na regresiju spavanja kod beba.

Znakovi i faze regresije sna:

Postoji nekoliko simptoma koji su jasan znak da vaša beba doživljava regresiju sna:

•    Česta noćna buđenja
•    Poteškoće s uspavljivanjem
•    Dnevno spavanje postaje kraće
•    Povećana nervoza ili razdražljivost
•    Odupiranje drijemanju ili odlasku u krevet

Postoji nekoliko faza u kojima vaša beba može prolaziti kroz regresiju sna. To nisu fiksne faze jer je svaka beba drugačija. Međutim, uočeno je da mnoge bebe kroz regresiju sna prolaze u sličnoj dobi pa je najbolje informirati se ako imate novorođenče u kući. Također, vrijedi napomenuti da dok neke od ovih faza traju dulje, drugi periodi regresije spavanja mogu biti prilično kraći. Sve ovisi o bebi.

•    Prva se faza regresije spavanja obično javlja oko tri do četiri mjeseca starosti bebe;
•    Sljedeća je između osam i deset mjeseci;
•    Dok se naredna javlja oko deset do dvanaest mjeseci starosti. 

Roditeljima je obično najteže tijekom prve faze, zato što je prva i roditelji su obično dosta iscrpljeni u početnom periodu nakon dolaska novorođenčeta.

Koji su uzroci regresije sna?

Postoje različiti uzroci regresije spavanja kod beba. Ne brinite, to nije ništa što ste vi uzrokovali, stoga nemojte stavljati dodatni pritisak na sebe. To je samo prolazna faza normalnog razvoja vaše bebe.

Regresija spavanja se najčešće javlja u periodima intenzivnijeg rasta i razvoja vaše bebe. Ti se periodi zovi “skokovi u razvoju”. Neki od ostalih uzroka mogu biti: 

•    Bol i nelagoda prilikom pojave zubića
•    Usvajanje novih vještina poput okretanja u stranu, sjedenja, puzanja, hodanja i govora
•    Kako vaša beba raste, tako sve više razvija interes za okolinu i igru, a smanjuje se interes za snom. Sve ovo može dovesti do povećanog umora I još većem opiranju snu.
•    Naravno, i određeni zdravstveni problemi mogu utjecati, poput raznih infekcija (na primjer upala uha). 
•    Odvojenost od roditelja (posebno kada se mama vrati na posao) i te kako može biti razlog za regresiju spavanja. 

Što možete učiniti da lakše prebrodite regresiju sna svoje bebe?

Prvi jako značajan korak je ne biti prestrog prema sebi. Regresija sna nije vaša krivica, dakle budite strpljivi sa sobom i sa svojom bebom. Od ostalih stvari koje možete učiniti kako biste ublažili regresiju sna je slijedeće:

•    Pazite na znakove umora svoje bebe: trljanje očiju, uznemirenost, zijevanje, prazan pogled ili gledanje u stranu. Sve su ovo znakovi da vaša beba treba što prije ići na spavanje.


•    Držite se dosljedne rutine: to posebno vrijedi za rutinu odlaska na spavanje. Topla kupka, čista pelena, obilno hranjenje, a zatim u krevet. Budite dosljedni jer dobra rutina može igrati veliku ulogu u uspostavljanju dobrih obrazaca spavanja.
•    Osigurajte mirnu i tamnu atmosferu. Pogotovo noću. Prigušite svjetla i stvorite atmosferu s minimalnim smetnjama. To bi trebalo signalizirati vašoj bebi da je noć i da je vrijeme za dobar san.
•    Dobro nahranite svoju bebu. Pobrinite se da beba unose potrebne kalorije tokom dana kako ne bi bila gladna tijekom noći. Također i prije spavanja. Pun trbuh može spriječiti češće buđenje vaše bebe tijekom regresije sna.
•    Razmislite o vježbanju spavanja za bebe. Da, vježbanje spavanja je realna stvar i osobito bi mogla pomoći kod težih regresija sna. Pomaganje vašem djetetu da samostalno zaspi (kroz trening spavanja) može pomoći dugoročno.

I na kraju, shvatite da će i ovo proći. Da, ovi su periodi iscrpljujući za svakog roditelja, ali regresija sna neće trajati tako dugo i vi i vaša beba ćete ponovno spavati i slatko sanjati. 
 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca