Sindrom zaležane glave: što je i kako ga spriječiti?

Ukoliko ste zabrinuti u vezi s oblikom glave svoje bebe, najbolje je savjet potražiti kod vašeg pedijatra.

Među najčešćim problemima kod beba s kojima se roditelji moraju suočiti (žutica, grčevi, zatvor … da spomenemo samo nekoliko), sindrom zaležane glave također je jedan u nizu. Ne brinite, ovo je uobičajeno stanje među malim bebama koje pogađa jednu od pet beba u nekom trenutku njihovog rasta i razvoja.

Međutim, unatoč tome što je uobičajeno stanje, kod roditelja obično uzrokuje zabrinutost stoga smo ovdje da odbacimo neke zablude i ponudimo rješenja.

Ali prvo moramo odgovoriti na osnovno pitanje...

Što je sindrom zaležane glave?

Sindrom zaležane glave je kolokvijalni izraz za deformacijsku plagiocefaliju ili pojavu zaležane površine na glavi bebe. Postoje dvije različite vrste sindroma zaležane glave.

• Plagiocefalija: gdje je glava spljoštena sa strane.
• Brahicefalija: gdje je stražnji dio glave spljošten.

Sindrom zaležane glave javlja se iz nekoliko razloga. Jedan od najvjerojatnijih je bebin dugotrajni boravak na leđima, ali tu su i prijevremeni porod, višestruki porod, problemi u maternici i zategnutost vratnih mišića. U većini slučajeva to je više kozmetički problem (a ne medicinski) jer nema nikakvog učinka na bebin mozak.

Lubanja male bebe relativno je mekana pa može lako mijenjati oblike ukoliko postoji stalni pritisak u nekom području. Kosti bebine glave s vremenom jačaju, ali oblik može biti određen položajem u kojem se beba duže nalazi. Također, vrijedi napomenuti da vaša beba ne osjeća nikakvu bol ili nelagodu kod sindroma zaležane glave. U to možete biti uvjereni.

Što možete učiniti da spriječite sindrom zaležane glave?

Dok se prijevremeni porod i problemi u maternici ne mogu spriječiti, postoje neke stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi spriječili sindrom zaležane glave nakon što dijete izađe iz maternice. Evo nekoliko savjeta:

•    Uvedite „vrijeme za trbuščić“ od najranije dobi. Stavite bebu na trbuh tijekom razdoblja budnosti. To pomaže u jačanju mišića, oblikovanju kralježnice, jačanju vrata te potiče cjelokupni razvoj Vaše bebe.
•    Skratite vrijeme koje vaša beba provodi u ograničenim prostorima. Ovo se odnosi na autosjedalice, dječja kolica i slično.
•    Mijenjajte položaje u kojima vaša beba spava dok je u krevetiću. Pobrinite se da djetetovu glavicu postavite tako da ju može okretati na nekoliko strana.
•    Ne stavljajte jastuke ispod bebine glave. Ovo možda zvuči kao očigledan korak, ali stavljanje jastuka ispod bebine glave napravit će više štete nego koristi. Vaša beba treba spavati na ravnoj površini (madrac i samo madrac).
•    Ako sve ovo ne pomogne, trebali biste razgovarati sa svojim pedijatrom o dodatnim opcijama, kao što je specijalno oblikovana kaciga za vaše dijete. 

Neophodno je znati da se sindrom zaležane glave poboljšava s vremenom i prirodnim rastom i razvojem vašeg djeteta. Osobito kada bebe počnu sjediti uspravno bez pomoći ili kada se počnu prevrtati u različite položaje. Obično tijekom tog vremena bebina lubanja počinje jačati, a bebe puno više rastu, tako da bi naposljetku sve trebalo biti u redu. U svakom slučaju, ukoliko ste zabrinuti u vezi s oblikom glave svoje bebe, najbolje je savjet potražiti kod vašeg pedijatra. 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca