Sve bebe plaču, a neke i više od drugih

Plakanje je način na koji vam beba govori da joj je potrebna utjeha i briga.

Ponekad je lako razumjeti ono što žele, a ponekad nije. Ali dok vaša beba raste, naučit će i druge načine komunikacije s vama, pa ćete polako ući u ritam.

Evo nekoliko razloga zašto vaša beba može plakati i što možete pokušati kako bi je umirili:

Glad je jedan od najčešćih razloga zašto će vaša beba plakati, posebno ako je novorođenče. Ako dojite, ponudite joj dojku, čak i ako se posljednje hranjenje ne čini tako davno. To se naziva reaktivno hranjenje. Dijete će vas obavijestiti kad mu je dosta, silazeći s vaše dojke u svoje vrijeme, djelujući zadovoljno.

Ako je beba na mliječnoj formuli, imajte na umu da je svaka beba različita. Ukoliko dosljedno ne dovršava svoje hranjenje, možda će voljeti adaptirano mlijeko piti češće u manjim količinama.

Dojenačke kolike su jedan od razloga zašto bebe plaču puno i intenzivno. Vaša beba može pocrvenjeti, biti frustrirana i odbijati vaše napore da ju umirite. Može stiskati šakice, privlačiti nogice prema trbuhu,  a leđa izvijati u luku, prema natrag.

Život s bebom koja redovito neutješno plače može biti vrlo stresan. Važno je paziti i na sebe, kako biste imali strpljenja i energije da umirite svog mališana. Ove taktike mogu vam pomoći u suočavanju s kolikama.

Umor je isto tako jedan od čestih razloga zašto bebe plaču. Vaša beba može teško usnuti, pogotovo ako je preumorna. Što je vaša beba mlađa, njeni su znakovi da joj se spava  suptilniji, pa će vam trebati vremena da ih prepoznate.

Pokušajte ju odvesti u tihu sobu nakon hranjenja i prije spavanja kako biste joj pomogli da se smiri i isključi.

Bebi je prevruće ili prehladno. Ne vodite se temperaturom bebinih ruku ili nogu. Normalno je da budu hladniji od ostatka njezina tijela. Umjesto toga možete provjeriti je li vašoj bebi vruće ili hladno pipajući trbuh ili zatiljak.

Kao općenito pravilo, ona treba nositi jedan sloj odjeće više od vas da bi joj bilo ugodno. Ako joj je trbuh prevruć na opip, uklonite pokrivač ili sloj, a ako je hladan, jednostavno dodajte pokrivač ili sloj odjeće.

Mokra pelena može biti razlog plača kod nekih beba, posebno ako je koža ispod pelene iritirana.

Neke bebe ne vole mijenjanje pelena, što je možda zbog neobičnog osjećaja hladnog zraka na koži. Ne brinite, nakon nekoliko dana, vjerojatno ćete biti puno spretniji u brzoj promjeni pelena.

Ponekad se jednostavno samo radi o potrebi vaše bebe za maženjem 😊 

Njihanje i pjevanje dok ju držite blizu sebe, pomoći će joj da je odvratite i utješite. Možete pokušati bebu pričvrstiti uz sebe specijalnim nosačem za ovu namjenu.  Tako biste je dulje držali uz sebe. Ona voli zvuk vašeg otkucaja srca, toplinu vašeg tijela i vaš miris.

Beba može plakati i ako se ne osjeća dobro. Tada bi plač vjerojatno bio različit u odnosu na onog na koji ste navikli.

Bebe su često razdražljive i nemirne u tjednu prije no što se pojavinovi zubić. Ako vaša beba ustrajno plače i ima temperaturu od 38ºC ili više (ako ima manje od tri mjeseca) ili 39ºC ili više (ako ima tri do šest mjeseci), povraća ili ima proljev ili zatvor - obratite se liječniku.

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca