Tortikolis kod beba: što je i kako ga liječiti?

Da, tortikolis je zabrinjavajuć za roditelje, a neugodan za bebu. Ali možete se opustiti, u većini slučajeva će se tortikolis riješiti (odgovarajućim vježbama) i vaša bi se beba trebala vrlo lako oporaviti.

Vjerojatno niste čuli za pojam tortikolis, ali ste ga možda vidjeli. Može se pojaviti i kod beba i kod odraslih i nije ugodan. U ovom ćemo se članku usredotočiti na tortikolis kod dojenčadi.

Počnimo s umirujućom porukom. Tri od stotinu beba ima tortikolis pa ukoliko je vaša beba jedna od te tri bebe, nemojte paničariti. Niste vi ništa učinili svojoj bebi da razvije tortikolis. Vaša je beba vjerojatno rođena s tim i vi ste izvrstan roditelj. Sad, kad smo to maknuli s puta možemo odgovoriti na slijedeće pitanje… 

Što je tortikolis kod dojenčadi?

Tortikolis (ili krivi vrat) kod dojenčadi je stanje koje utječe na vratne mišiće vaše bebe. Stanje se može javiti zbog položaja bebe u maternici ili kao rezultat teškog poroda, obično kad je beba rođena forecepsom ili vakuumom ili kada je bilo više beba u maternici. Lako se prepoznaje jer beba preferira okrenuti vrat i glavu samo na jednu stranu.

Postoje dvije vrste tortikolisa kod dojenčadi:

•    Kongenitalni (urođeni) tortikolis: to je najčešći tip i može se uočiti pri rođenju ili u ranom djetinjstvu.
•    Stečeni tortikolis: javlja se u dobi od četiri do šest mjeseci i može biti znak ozbiljnijeg stanja. Rjeđi je od urođenog, ali također može značiti da ćete za svoju bebu morati potražiti odgovarajuću medicinsku pomoć.

Kako prepoznati simptome tortikolisa kod dojenčadi?

•    Prvi i očiti znak je ako se bebina glava naginje na jednu stranu, dok se brada naginje na drugu stranu.
•    Vratni mišići vaše bebe su napeti i vrlo ukočeni.
•    Vaša beba ima ograničeno kretanje glave i vrata.
•    Vaša beba ima nejednake crte lica.
•    Vaša beba ima natečeno područje vrata.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma (ili sve), najbolje je da se posavjetujete s pedijatrom. Pedijatri obično mogu dijagnosticirati tortikolis jednostavnim pregledom, ali ponekad se za bolju dijagnozu preporučuju rendgenske snimke ili ultrazvuk.

Međutim, ne smijete brinuti o liječenju. Obično liječenje nije invazivno i vaša bi se beba trebala lako oporaviti. Vaš liječnik može preporučiti fizikalnu terapiju, a poboljšanje bi trebalo biti vidljivo unutar 6 mjeseci. Vrlo rijetko bi djeci s tortikolisom bila potrebna dodatna medicinska pomoć ili operativni zahvat.
   
Također, postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste pomogli svojoj bebi da se oporavi od tortikolisa:

•    Nježno okrenite bebu na suprotnu stranu od strane zahvaćene tortikolisom. Možete koristiti igračke da privučete bebu da se okreće ili to možete učiniti vlastitim rukama.
•    Vrijeme koje vaša beba provodi u autosjedalici, kolicima i drugim skučenim prostorima možete svesti na minimum.
•    Možete se pobrinuti da vaša beba provede dovoljno vremena na trbuščiću. To je položaj u kojem beba leži na trbuhu, dok pokušava podići vrat i glavu. Možete iskoristiti ovo vrijeme da postavite vrat i glavu svoje bebe na suprotnu stranu od strane zahvaćene tortikolisom.
•    Ako bebu hranite bočicom, pokušajte postaviti bočicu u suprotnom smjeru od strane zahvaćene tortikolisom.
•    Možete pokušati nositi bebu u slingu tako da možete lako promijeniti položaj bebinog vrata i glave.

Da, tortikolis je zabrinjavajuć za roditelje, a neugodan za bebu. Ali možete se opustiti, u većini slučajeva će se tortikolis riješiti (odgovarajućim vježbama) i vaša bi se beba trebala vrlo lako oporaviti. Važno je rano započeti liječenje i dosljedno se držati plana liječenja.

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca