Trening spavanja: metode, trikovi i kada početi?

Bit će mnogo trenutaka kada ćete poželjeti odustati, ali da biste uspjeli morate se oduprijeti. Morate imati dovoljno povjerenja da će trening spavanja djelovati, a na kraju i hoće.

Jeste li znali da novorođenčad spavaju i do osamnaest sati dnevno? Obično se bude svakih nekoliko sati radi hranjenja, promjene pelene i ponovno spavaju. Ali kako novorođenčad rastu i pretvaraju se u slatke, krupne bebe, obrasci spavanja  počinju se mijenjati. Imaju duže periode budnosti, uče nove vještine i počinje se razvijati njihov cirkadijalni ritam.

Bebe će početi razlikovati dan od noći što može izazvati laganu zbunjenost. Ukoliko se suočavate s čestim noćnim buđenjima vaše bebe, s puno ljuljanja prilikom uspavljivanja i jednostavno se ne možete nositi s nedostatkom sna... mogli biste razmisliti o treningu spavanja za bebe. Trening spavanja bi mogao pomoći i vama i vašoj bebi.

Što je trening spavanja?

Jednostavnim riječima, trening spavanja je proces u kojem se vaša beba uči umiriti i zaspati sama, bez obzira radi li se o početku noći ili usred noći. Na prvu se može činiti kao nemoguća misija, ali na kraju to je vještina koju su sve bebe sposobne naučiti pa tako i vaša.

Preporuča se da s treningom spavanja počnete kada vaša beba navrši četiri do šest mjeseci. U ovoj dobi bebe su dovoljno sposobne da se same umiruju, nisu više čvrsto povijene i njihov ciklus spavanja počinje polako sazrijevati. Starije su bebe također sposobne trenirati spavanje. Ukoliko niste sigurni kada početi trening sa svojom bebom, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom. Svaka je beba drugačija i vi znate što je najbolje za vašu bebu.

Koje su metode treninga spavanja?

Postoji mnogo izvrsnih metoda treninga spavanja koje preporučuju pedijatri i dječji psiholozi. U ovom članku spomenut ćemo “veliku trojku”. Najčešće se koriste, najnježnije su i poznato je da djeluju ako se pravilno primjene:

• “Fade It Out” metoda

Ova je metoda poznata kao najčešće primjenjivana i najlakša za implementaciju. Prilagođena je bebi i prati njen ritam. Ovom metodom nastavljate pomagati svojoj bebi da zaspi (ljuljanjem ili hranjenjem), ali postupno smanjujete trajanje i učestalost. Primjerice ukoliko uspavljujete bebu ljuljanjem dok ne zaspi, možete pomalo skraćivati vrijeme ljuljanja svake noći dok je ne budete ljuljali samo nekoliko minuta. S vremenom bi vaša beba trebala shvatiti da je vrijeme da se umiri i samostalno zaspi. Nakon nekog vremena ćete čak i preskočiti dan kada ljuljate bebu dok zaspi. Morate biti uporni. Ova metoda zahtjeva dosta strpljenja, ali je i veoma korisna. U početku možete očekivati nemir, plač ili poteškoće sa spavanjem i na to trebate biti spremni. Uostalom, beba očekuje vaš odgovor na njen plač.

Savjet: obratite pažnju na bebine znakove spavanja (trljanje očiju, zijevanje, okretanje od svjetla ili zvuka, uznemirenost) tijekom ovog vremena. Kad beba pokaže znakove umora, vodite je što brže na spavanje. Nemojte dugo čekati jer vaša beba može postati preumorna i biti će je teže umiriti.

• Metoda podizanja i spuštanja

Još jedna dobra metoda. Zahtjeva pomoć i od vas, ali ne zahtjeva toliko ljuljanja ili hranjenja tijekom uspavljivanja. Metoda podizanja i spuštanja dozvoljava vam da podignete svoju bebu, ali većina treninga se obavlja dok ona leži u krevetiću. Pokušajte je nježno tapkati, utišati i lagano pritiskati trbuščić kako biste je umirili. Ako vaša beba postaje sve nemirnija, naravno da je dopušteno uzeti je u ruke, ali trebali biste je smjestiti u krevetić prije nego što zaspi. Nažalost, ova metoda nije učinkovita za sve bebe. Sam postupak podizanja i spuštanja može prouzrokovati frustraciju i razdraženost kod nekih beba, umjesto opuštanja.

Savjet: kako bi bili uspješniji, nemojte se zadržavati dok uzimate bebu. Uđite u sobu, podignite je iz kreveta, držite dok se umiri, vratite u krevetić, a zatim izađite iz sobe. U početku bi moglo biti teško, ali važno je odoljeti djetetovom plaču. Teško je to iskušenje, ali morate biti jaki da bi metoda djelovala.

• Metoda stolice

Ova metoda je također nježna, ali je istovremeno metoda koja od vas zahtijeva najviše strpljenja. Kada stavite bebu na spavanje pokušajte sjesti na stolicu pored krevetića. Nakon što beba zaspi, odmaknite stolicu malo dalje od krevetića. Svakih nekoliko noći pomaknite stolicu još dalje od krevetića dok više ne budete u sobi. Smisao ove metode je prisustvo roditelja u prostoriji, ali loša strana je to što roditelj dijete tješi izdaleka. Ako vam je ovakav pristup prihvatljiv, onda je ovo metoda za vas. Također može biti ometajuće i zbunjujuće za bebu da vas vidi u sobi, a da nema fizičkog kontakta sa vama. Kako bi metoda bila uspješna, naravno ne smijete popustiti. Također će biti puno plakanja i očekivanja da ih podignete, ali ponavljanje će učiniti svoje.

Savjet: za ovu metodu stavite bebu u krevetić dok je pospana, ali budna. Pospano, ali budno znači da je vaša beba smirena i pomalo pospana, ali još uvijek ne spava. 

Postoje nježne metode koje preporučujemo, ali postoje i druge manje nježne metode. Od manje nježnih metoda, spomenuli bismo metodu “Cry It Out”, gdje će vaše dijete naučiti samo se umiriti plačući dok ne zaspi. Ako ovo funkcionira za vas i vašu bebu, slobodno je primijenite.

Postoje li dobri savjeti za trening spavanja?

Ovo se više odnosi na roditelje, nego na bebe. Postoji nekoliko savjeta koje bi mogli primijeniti ukoliko se upuštate u avanturu treninga spavanja:
•    Uspostavite noćnu rutinu: rutina je predvidljiv obrazac kojeg slijedite svaku večer prije spavanja. Ubrzo će vaša beba početi prepoznavati znakove i znati da dolazi vrijeme za spavanje. Pomoći će vašoj bebi da se opusti i malo olakšati odlazak na spavanje.
•    Odgodite odgovor: ako se vaša beba počne nervirati ili plakati, pričekajte nekoliko minuta prije nego što je pokušate umiriti. Vaša će se beba prvo pokušati umiriti sama i možda neće biti potrebe za intervencijom.
•    Imajte puno strpljenja: vježbanje spavanja je proces, a uspjeh se ne događa preko noći. Dakle, imajte puno razumijevanja i za sebe i za bebu kada primjenjujete bilo koju od metoda treninga spavanja.


Bit će mnogo trenutaka kada ćete poželjeti odustati, ali da biste uspjeli morate se oduprijeti. Morate imati dovoljno povjerenja da će trening spavanja djelovati, a na kraju i hoće.

Sretno!
 

Pametna djeca
Pametna djeca
Imunitet
Imunitet
Dojenački grčevi
Dojenački grčevi
Njega nosa
Njega nosa
Snažna djeca
Snažna djeca
Aktivna djeca
Aktivna djeca